Türkiye'nin madencilik ve endüstriyel mineraller bakımından oldukça zengin bir ülke olduğunu söylemek mümkündür. Endüstriyel mineralleri üretiminde kullanan ülkemizdeki işletmeler, ihtiyaç duyduğu birçok hammaddeyi yerel olarak temin edebilme şansına sahiptir. Bunun yanında bazı maden ve mineraller dünya pazarında da oldukça yaygın kullanılmakta ve Türkiye’nin ihracatına büyük katkı sağlamaktadır.
Dünya rezervlerinin %75' inden fazlası Türkiye’de bulunan ve dünya pazarının %56'sına sahip olarak stratejik bir mineral durumda olan bor mineralleri bu konuda ilk sıraya konabilir. %95'i rafine olarak satılmakta olan bor ürünleri toplam ihracat rakamında da yaklaşık 780 milyon dolar ile rakipsizdir.
Seramik ve cam üreticileri arasında çok büyük üne sahip olmasına rağmen toplumda çok fazla bilinmeyen diğer bir önemli mineral ise feldispattır. Dünya üzerinde en yaygın minerallerden biri olmasına rağmen Türk feldispatı markasını alacak kadar kaliteli rezervlere sahip bir ülke konumundayız. Feldispatın ihracatında açık ara 1. sırada olan Türkiye’nin dünyadaki pazar payı %57 civarındadır.
Perlit ve pomza taşı Türkiye’nin dünyada pazar lideri olduğu diğer iki mineraldir. Ancak ihracat cirosu bakımından bor ürünlerinden sonra en büyük getiriyi sağlayan ise yıllık yaklaşık 350 milyon dolar ile çinko cevheri ve konsantresidir.
Bu maden ve minerallerin mümkünse işlenerek ve katma değeri yükseltilerek ihracata yönlenmesinin ülke ekonomisine olan katkısını arttıracağını ve sınırlı olan kaynakların gelecek için daha iyi değerlenmiş olacağını unutmamak gerekmektedir.
Berke GÜN
İhracat Müdürü, Kaolin Endüstriyel Mineraller