Kaolin Merkez, İstanbul
+90 216 455 23 12
Bize yazın
info@kaolin.com.tr
Seramik Şehirleri
22.11.2021

Seramik Şehirleri
Kaolin mineralinin kullanım alanları arasında kağıt-karton üretimi ile birlikte en fazla paya sahip alan seramik üretimidir. Buradan yola çıkarak Kasım sayımızda, seramik üretiminin yapıldığı önemli iki şehri kültürel açıdan inceledik.

Kütahya
Sofra ve süs eşyası sektöründeki dev üreticileriyle yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da en önemli seramik şehirlerinden biri olan Kütahya, seramiğin farklı kollarındaki önemli üreticilere de ev sahipliği yapmaktadır.

Kütahya, kültürel ve tarihi zenginlikleriyle birlikte çinileri, doğal güzellikleri ve termal kaynaklarıyla da görülmeye değer şehirlerimizden biridir. 12.043 kilometrekare yüzölçüme ve 970 metre rakıma sahip Kütahya 577.941 nüfusa sahiptir. Kütahya’nın antik çağlardaki adı ‘’Kotiaeion’’dur. Kotiaeion, Kotys’in Kenti anlamına gelmektedir. Kotys ise Romalıların Anadolu’ya gönderdikleri komutanın adıdır. Kütahya’ya ilk yerleşen topluluk Frigler’dir, sonrasında ise Hititler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler ve Romalılar uzun süre burada hüküm sürmüştür.

Kütahya’da nerelere gidilmeli?
Aizanoi Antik Kenti
Kütahya Kalesi
Kütahya Arkeoloji Müzesi
Kütahya Çini Müzesi
Kütahya Ulu Camii
Kossuth Evi Müzesi
Kütahya Jeoloji Müzesi
Germiyan Sokağı
Kütahya Çinili Cami

Kütahya’da ne yenir?
Kızılcık Tarhanası Çorbası
Ak Tarhana
Cimcik
Ispanaklı Şibit
İlibada Dolması
Kütahya Kebabı
Zerdeli Pilav
 
Castellón
Avrupa’nın en büyük seramik karo üreticisi ülkesi konumundaki İspanya’da imal edilen seramik karoların %90’ı Castellón şehrindeki fabrikalarda üretilmektedir. Kurulu bulunan 200’ün üstündeki firmayla Castellón şehri toplam üretim miktarı bakımından dünyadaki pek çok ülkeden daha fazla seramik karo üretimine sahiptir.

170.244 nüfusa sahip Castellón 13. yüzyılda kurulmuş olmasına rağmen tarihi bundan çok daha eskidir. Kayıtlara göre, yaklaşık 2000 yıl önce liman bölgesi El Grao'da İber yerleşimleri ve daha sonra deniz ticaretiyle uğraşan Roma uygarlıkları bulunmaktadır. İber yarımadasının tamamına yakını gibi Castellón de la Plana da 8. yüzyılda Araplar tarafından işgal edilmiştir.

19. yüzyılda şehrin surları yıkılmış ve şehir büyümeye başlamıştır. Ancak bu büyüme, Napolyon'a karşı yapılan Kurtuluş Savaşı ve Carlist Savaşları sebebiyle kesintiye uğramıştır. 19. yüzyılın ikinci yarısında, demiryolunun gelişi, limanın genişletilmesi ve şehir hastanesi, kumarhane, tiyatro gibi önemli şehir binalarının yapımı ile kent bir kez daha büyümeye başlamıştır.

Castellón’da nerelere gidilmeli?
Orange Blossom Sahili (Portakal Çiçeği Sahili)
Valltorta-Gasula Kültür Parkı ve kaya sığınakları
Columbretes Adaları
Plaza Mayor
Ayuntamiento de Castellón
La Lonja del Canamo
La Farola
El Faro del Grao
Castell Vell
Ribalta Park

Castellón’da ne yenir?
Paella çeşitleri
Çeşitli deniz ürünleri
Güveç
Tuzlu börek çeşitleri


Utku GÜVEN
Kıdemli Satış Uzmanı, Kaolin Endüstriyel Mineraller

© 2020 KAOLİN - +90 216 455 23 12 - info@kaolin.com.tr