Kaolin Merkez, İstanbul
+90 216 455 23 12
Bize yazın
info@kaolin.com.tr
Kaolinin Seramik Uygulamaları Dışındaki Kullanım Alanları
21.10.2021

Kaolin, alüminosilikatlar grubuna ait bir mineraldir. Literatürde China Clay (Çin kili) olarak da adlandırılır. Bunun sebebi kaolinin ilk olarak Çin'de Kao-Lin'de keşfedilmiş olmasıdır.

Kaolin, esas olarak beyaz, yumuşak, plastik bir kil türüdür. Dünya üzerindeki kaolinler kimyasal ve fiziksel açıdan farklılık gösterirler ve bu durum doğal olarak kullanım alanlarını etkiler. Çoğunlukla hammadde olarak kullanılan kaolin beyazlığı ve plastisitesinden ötürü dolgu maddesi olarak da kullanılabilmektedir. Kaolinin en çok kullanıldığı sektörlerden başta gelenler seramik ve kağıt sektörleridir.

Kağıt
Kağıt sektöründe kaolin hem dolgu maddesi olarak hem de kağıdın yüzeyini kaplamak için kullanılmaktadır. Kaolinin beyaz ve opak olmasıyla birlikte düşük aşındırıcılık özelliklerine sahip olması kağıt üretimi için ideal bir hammadde olmasını sağlamaktadır. Kaolin kağıt yüzey kaplamasında kullanıldığında beyazlık vererek kağıdın parlaklığını ve opaklığını artırır. Aynı zamanda kağıda beklenen parlaklık ve baskı yapıldığında basılı kağıt kalitesini verir. Kağıt sektöründe çok çeşitli kağıt türleri bulunmaktadır. Örneğin dergiler ve broşürler, sanat kağıdı, kartonlar ve kutular bunlardan birkaç tanesidir.

Boya
Kaolin boya uygulamalarında kalsine edilmemiş veya kalsine edilmiş olarak pudra formunda kullanılmakta ve boyanın optik, mekanik, reolojik özelliklerini geliştirmektedir. Kalsine kaolinler yaygın olarak saten ve mat boyalarda opaklık, beyazlık ve ovalama direncini arttırmak için kullanılmaktadır.

Kauçuk
Kaolin kauçuğa dayanıklılık, aşınma direnci ve sertlik gibi özellikler kazandırmakta, kauçuğun mekanik özelliklerini geliştirmektedir.

Plastik
Kaolin plastiklerde pürüzsüz yüzeyler oluşturmak, boyutsal kararlılık sağlamak ve kimyasal dayanımı arttırarak polimerleşme sırasındaki büzülmeyi ve çatlamayı azaltmak için kullanılır. Ayrıca mekanik, elektrik ve termal özelliklerin gelişiminde reolojik değiştirici ve fonksiyonel bir dolgu maddesidir.

Refrakter
Refrakterler yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında dayanım gösteren doğal malzemelerden üretilmektedir. Yüksek refrakterlik özelliğiyle kaolin de bu hammaddelerden biridir.

Cam Elyaf
Otomotiv, tekne, spor malzemeleri, havacılık ve uzay sanayi gibi birçok alanda kullanılan cam elyafın üretiminde de kaolin kullanılmaktadır. Kaolin cam elyaf harmanında Al2O3 kaynağı olarak kullanılır, camlarda  erime ısısını düşürür ve camın kristalize olmasını önler.

Kozmetik
Özel sağlık kriterlerini sağlayan kaolinler plastisitesi ve beyazlığı nedeniyle yüz maskesi, krem gibi kişisel bakım ürünlerinde ve kozmetikte de kullanılmaktadır.

Tarım
Kaolin ile hazırlanan özel süspansiyonlar bitki yapraklarının üzerine uygulanarak yaprak üzerinde bir film tabakası oluşturulması sağlanır. Bu şekilde yapraklar güneşin zararlı ışınlarından, böceklerden ve mantarlardan korunmuş olur.

Kaynak: https://ima-europe.eu/wp-content/uploads/2020/06/Kaolin_An-WEB-2011.pdf

Sena ŞEN
Satış Uzmanı, Kaolin Endüstriyel Mineraller

© 2020 KAOLİN - +90 216 455 23 12 - info@kaolin.com.tr